MENU


EN

SÖYLEŞİ

Share

Proje nasıl ortaya çıktı ?

Çeşme’de farklı birşey yapmak istedik ve ortağımla yap sat işini araştırmaya başladık. Kendi kulvarımızı açmaya yönelik bir teşebbüstü. Etrafa baktığımızda her yer ev ve her yer birbirini tekrarlıyor. Farklı bi kulvarda piyasayı deneyimlemek istedik ve ultra lüks bir ev yapmaya karar verdik. Ultra lüks belki klişe bir laf ama gerçekten en ince ayrıntısına kadar araştırdık ve uğraştık. Arazi arayışımızda Paşalimanı’nı çok beğendik, seçilmiş ve eşsiz bir yer bence. Araziyi gördüm ve manzaraya aşık oldum. Karaburun’dan başlayan, Ilıca körfezi ve Kutlu Aktaş Barajı’na kadar 180 derecelik kuş bakışı bir manzara.

  • Ma Vie La
  • Ma Vie La

Binanın formuna nasıl karar verdiniz ve tasarım sürecinde zorlayıcı etmenlerle karşılaştınız mı ?

Projeyi çizmeye başlayınca çok zor bir arsa olduğunu anladık. Çok dik ve kayalık bir arazi ve manzaraya paralel yapılması gereken parselleme manzaraya dik yapılmış. Dar cephe manzaraya, uzun cepheler yan komşulara bakıyor. Binayı denize doğru öne çıkardığımızda bahçe kalmıyo. Ayak izini de geri çekemediğimiz için kolon koymayalım dedik ve konsol fikri böyle doğdu. Bina çok katı anlamda formun işlevi takip ettiği bir bina. Mühendislik geçmişimden dolayı bu düşünüşüm zaten var. Mühendis gözüyle bakınca çok daha minimal ve işlevsel bir binaya odaklanabildim. Binadaki hiçbir tasarım kararı keyfi değil ve süs yok; her kararın bir fonksiyonu var. Ortaya çıkan estetik de bunun bir sonucu oldu. Çözümleri düşünürken ortaya çarpıcı bir form çıktı. Problemi nasıl çözücez derken konsol fikri kendiliğinden oluştu.

Konsol kararı sonucunda oransal olarak bakınca binanın uzunluğunun yarısı havada. Bu durum ön taraftaki bahçe ve havuz kararlarını nasıl etkiledi?

Ayak izini geri çektiğimizde bahçe kalmadığı için ‘Havuzu nasıl çözebiliriz?’ diye düsündük. Kot farkı ve parsellemeler yüzünden arazide bahçe oluşturmakta zorlandık. Havuzu yan tarafa konumlandırdık ve yarı olimpik bir havuz sığdırdık. Ölü bahçe alanını değerlendirerek devasa büyüklükte bir havuz oluşturmuş olduk. Konsolun altına da bahçeyi konumlandırdık. Kot farkından dolayı arkadaki teras yukarıda kalıyor. Bu teras Çeşmenin hakim rüzgar yönü için önemli bir alan, rüzgarlı günlerde insanlar bu alana sığınabilir. Bir yandan binayı çevreci yapmaya çalıştık. Çatıda 80 tonluk sarnıcımızla yağmur suyu topluyoruz. Yıllık yağış ortalamasına göre hesapadık ve bütün kış topladığımız yağmur suyuyla bütün yaz sulama yapabiliyoruz.
 

Tags: ,

Comments are closed.